Gluten Free: Yes or No? Τι θα συμβεί αν βγάλω την γλουτένη από την ζωή μου;

Κάντε ένα Restart στη Διατροφή σας!
07/10/2022
Ρολό κοτόπουλο Light !
19/10/2022
Εμφάνιση όλων

Gluten Free: Yes or No? Τι θα συμβεί αν βγάλω την γλουτένη από την ζωή μου;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα περισσότερα δημητριακά: π.χ. στο κριθάρι, στη σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το αν αυτή θα πρέπει -ή όχι- να είναι ενταγμένη στη διατροφή μας. Καθότι η δυσανεξία στη γλουτένη ξεπερνά τις διαστάσεις της μόδας κι αποτελεί πάθηση, η κατανάλωσή της αξίζει την προσοχή μας.

Σε ποιες τροφές τη συναντάμε;

Σε αρκετές, όπως στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στις φρυγανιές, στα παξιμάδια, στο κέικ, στα μπισκότα, στα γλυκά. Επίσης, χρησιμοποιείται πολύ ως πρόσθετο σε τρόφιμα όπως αλλαντικά, γαλακτοκομικά, μαγιονέζα, μουστάρδα, αλλά και σε ορισμένα είδη τυριών, συμπεριλαμβανομένων του ροκφόρ, του blue cheese και αυτών σε μορφή κρέμας. Από τα ποτά, εκείνα που συχνά περιέχουν γλουτένη είναι η μπίρα και ορισμένοι συσκευασμένοι χυμοί.

shutterstock-1911997906.jpg

Σε ποιες τροφές δεν υπάρχει;

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι όλα τα είδη κρέατος, τα ψάρια, τα αυγά, τα περισσότερα τυριά, όλα τα φρέσκα κι αποξηραμένα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, το ρύζι, η πατάτα, το καλαμπόκι, το κεχρί, η κινόα. Μάλιστα, η βιομηχανία τροφίμων, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες των ατόμων με ευαισθησία στη γλουτένη, προχώρησε στην παραγωγή προϊόντων από αλεύρι που δεν περιέχει γλιαδίνη, των γνωστών με την ετικέτα «χωρίς γλουτένη», οπότε στα ράφια των σούπερ μάρκετ συναντάμε πλέον ψωμί, μπισκότα, φρυγανιές ή κέικ αυτής της κατηγορίας. Τα συγκεκριμένα προϊόντα αναγράφουν στη συσκευασία την ένδειξη “gluten free” και είναι συνήθως από καλαμπόκι, φαγόπυρο, κεχρί ή κινόα.

Τι προκαλεί στον οργανισμό;

Σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων που περιέχουν γλουτένη μπορεί να δημιουργήσει φούσκωμα, δυσφορία και πρήξιμο στην κοιλιά – τα ίδια συμπτώματα με τη λακτόζη. Μια πιο σοβαρή κατάσταση, που εμφανίζεται όμως σε λίγα άτομα, είναι η κοιλιοκάκη. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, με κληρονομική προδιάθεση. Σε αυτήν τη σπάνια περίπτωση, όταν τα άτομα καταναλώνουν γλουτένη, έχουν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα, που υποχωρούν μόλις τη βγάλουν δραστικά από την καθημερινότητά τους.

shutterstock-419782864.jpg

Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν έχω δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη;

Ο πιο απλός τρόπος είναι να αποφύγετε τις τροφές που την περιέχουν και να παρατηρήσετε πώς αντιδρά το σώμα σας. Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία αναφέρουν ότι με την αποχή νιώθουν πιο ανάλαφροι και δεν έχουν πεπτικές δυσκολίες.

Άλλος τρόπος είναι η διεξαγωγή test DNA, που δείχνει πώς τη μεταβολίζει ο οργανισμός σας και το ποσοστό ευαισθησίας που εμφανίζετε σ’ αυτήν. Η εξέταση πραγματοποιείται αναίμακτα με τη λήψη σιέλου, χωρίς πόνο, ενώ δε χρειάζεται καμία προετοιμασία από εσάς, πέρα από το να κλείσετε το ραντεβού σας. Εκτός από τη γλουτένη, μπορείτε να δείτε και την ευαισθησία σας στη λακτόζη, το αλάτι, το αλκοόλ και την καφεΐνη.

 

Πηγή: https://glow.gr/gluten-free-yes-or-no-ti-tha-symvei-an-vgalo-ti-gloyteni-apo-ti-zoi-moy-42483 

Comments are closed.