Υλικά:
– για τα μελομακάρονα
-για το σιρόπι
Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα : Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τη φρουκτόζη και κατόπιν το λάδι, το κονιάκ και το χυμό πορτοκάλι (στο χυμό πορτοκαλιού αναμιγνύουμε την σόδα). Ζυμώνουμε καλά μέχρι τη ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, όχι πάρα πολύ λεπτά και τα τοποθετούμε στο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 -20 λεπτά). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για 1 – 3 λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με λίγο καρύδι λεπτοκομμένο και λίγο μίγμα κανέλας – γαρυφάλλου.
Για το σιρόπι : Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη φρουκτόζη, το νερό και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει. Την ώρα του βρασμού ρίξτε λίγο γαρύφαλλο και 1 – 2 ξυλάκια κανέλας και αφήστε τα για 1 – 2 λεπτά.
Από το Βιβλίο της Ειρήνης Πασχαλέρη «Οι συνταγές που άλλαξαν»