Μήπως φταίνε οι ορμόνες μου και δεν αδυνατίζω;

Οι 12 Συνήθειες του Healthy Lifestyle
02/02/2023
Πως να χάσω τα 4-5 κιλά που επιμένουν σε έναν μήνα;!
15/02/2023
Εμφάνιση όλων

Μήπως φταίνε οι ορμόνες μου και δεν αδυνατίζω;

Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος παρόλο που κάνετε σωστή διατροφή και συστηματική άσκηση;

Αν και το κλειδί για την απώλεια βάρους φαίνεται να είναι μια απλή εξίσωση, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που σαμποτάρουν το ταξίδι σας στην απώλεια βάρους.

Γιατί οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους;

Όπως γνωρίζουμε, οι ορμόνες υποστηρίζουν πολλές ζωτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς μας, να διατηρούμε τους μύες, να χάνουμε σωματικό λίπος αλλά και να βιώνουμε το άγχος και την πείνα. Όταν εμφανίζεται μια ορμονική ανισορροπία, γίνεται πολύ πιο δύσκολη η απώλεια βάρους.

Ποιες ορμόνες επηρεάζουν την απώλεια βάρους στις γυναίκες;

 • Οιστρογόνα και προγεστερόνη
 • Κορτιζόλη
 • Θυρεοειδικές ορμόνες

Πώς τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν την απώλεια βάρους;

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι κύριες γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες και παίζουν ρόλο σε πολλές σημαντικές λειτουργίες. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη βοηθούν στη ρύθμιση:

 • Της όρεξης
 • Στις διατροφικές συμπεριφορές
 • Στον μεταβολισμό

Η διασφάλιση ότι έχετε τα σωστά επίπεδα αυτών των ορμονών για την ηλικία σας μπορεί να σας αποτρέψει από συμπτώματα όπως: προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αύξηση βάρους και κούραση.

Πώς η κορτιζόλη επηρεάζει την απώλεια βάρους;

Η κορτιζόλη είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη του στρες και μπορεί να είναι μια άλλη πηγή αντίστασης στην απώλεια βάρους. Τα επινεφρίδια, που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά, απελευθερώνουν την ορμόνη κορτιζόλη ως απόκριση τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχολογικό στρες. Το οξύ (βραχυπρόθεσμο) στρες είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την προσαρμογή. Ωστόσο, όταν αυτό το άγχος γίνει μακροχρόνιο (χρόνιο), πρέπει να δράσουμε. Όταν βιώνουμε χρόνιο στρες, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται υπερβολικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως:

 • Κατασταλμένη ανοσοποιητική λειτουργία
 • Αυξημένη όρεξη
 • Αύξηση βάρους στην κοιλιά
 • Μυϊκή απώλεια

Επομένως, είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπους για να διαχειριστούμε το άγχος μας, μέσω της βελτίωσης του ύπνου, του διαλογισμού αλλά και της άσκησης.

Πώς οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν την απώλεια βάρους;

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τον μεταβολικό σας ρυθμό και επομένως παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετές από τις θυρεοειδικές ορμόνες (υποθυρεοειδισμός), επιβραδύνει σημαντικά τον μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να γίνεται πιο δύσκολη. Ενώ η διατροφή μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανωμαλίες του θυρεοειδούς, είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορεί να είναι και γενετικά. Επομένως κρίνεται απαραίτητος ένας ετήσιος ενδοκρινολογικός έλεγχος.

Πώς μπορώ να μεγιστοποιήσω την απώλεια βάρους και να ελαχιστοποιήσω τις ορμονικές ανισορροπίες;

Οι ορμόνες θα παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο στην απώλεια λίπους, αλλά κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε τυχόν ορμονικές ανισορροπίες. Έχω συγκεντρώσει πέντε βήματα για να σας βοηθήσω να βελτιώσετε την υγεία σας, την προσπάθεια για απώλεια βάρους και την ορμονική ισορροπία.

 • Ξεκινήστε μία ισορροπημένη διατροφή και συμβουλευτείτε τους ειδικούς υγείας
 • Ασκηθείτε καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά
 • Κοιμηθείτε περισσότερο. Οι ώρες ξεκούρασης επηρεάζουν άμεσα τις λειτουργίες των ορμονών.
 • Βρείτε τρόπους να αποβάλλεται το άγχος σας (διαλογισμός, ανάσες)
 • Τέλος , το πιο σημαντικό είναι να κάνετε ένα ιατρικό check ορμονών όταν αντιμετωπίζεται δυσκολίες στην απώλεια βάρους. Στον νέο μας χώρο «Well» Ανδριανουπόλεως 55 , που θα συνδυάζει διατροφή με ιατρική παρακολούθηση, μπορείτε να κάνετε εξατομικευμένο τον συγκεκριμένο ορμονικό έλεγχο.

Πηγή: https://www.vwoman.gr/mipos-ftene-i-ormones-mou-ke-den-adinatizo/?fbclid=IwAR2qhmQQsJ25pBKEVfNmrgxGR1H4qzqO5g8Sr1NWIslqlmew8Fl6CVA8GIg

Comments are closed.