Με τα διατροφικά μυστικά που σας αποκαλύπτω μπορείτε να απολαύσετε τη νηστεία, να καλυτερέψετε την υγεία σας χωρίς όμως να πάρετε ούτε ένα κιλό…
Τις περισσότερες φορές στη νηστεία μη έχοντας τη γνώση και την εμπειρία των επιλογών που μας προσφέρονται εγκλωβιζόμαστε σε συγκεκριμένες τροφές που συνήθως είναι και πολύ παχυντικές. Συνήθως, αγνοούμε την ποικιλία των τροφών που υπάρχουν στη φύση με την τεράστια διατροφική αξία και επιλέγουμε να νηστέψουμε τρώγοντας υπερβολικά πολύ αμυλούχες τροφές που περιέχουν απλά σάκχαρα και μας κάνουν να πεινάμε πολύ γρήγορα.
Το κυριότερο λάθος που γίνεται στη νηστεία είναι ότι δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη και το αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται η ισορροπία του οργανισμού και να πεινάμε διαρκώς. Οι νηστίσιμες πηγές πρωτεΐνης είναι τα θαλασσινά πχ. γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι, σουπιές, καβούρι, που έχουν λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά χορταστικά. Προσέξτε μόνο να μην είναι τηγανιτά, αλλά μαγειρεμένα με όλους τους άλλους τρόπους πχ. βραστά, ψητά, αχνιστά και να συνδυάζονται με λαχανικά ώστε οι φυτικές τους ίνες να απομακρύνουν τη χοληστερόλη που περιέχουν.
Είναι ένα πολύτιμο μυστικό που δυναμώνει τον οργανισμό και τον κρατάει χορτάτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αμινοξέα από τις φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια ή τη φάβα, αλληλοσυμπληρώνονται με αυτά του ρυζιού και προκαλούν γρήγορα κορεσμό. Προσέξτε απλά την ποσότητα στο ρύζι, να είναι μικρή.
Αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για να δώσετε στον οργανισμό σας τα φρούτα και τα λαχανικά που έχει ανάγκη. Τρώτε καθημερινά 2 μεγάλες σαλάτες, με ποικιλία λαχανικών, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές (προσοχή όχι πάνω από 3-4 / ημέρα), ρίγανη και κριθαρένιο παξιμάδι. Επίσης, βάλτε στο πρωινό σας τη βρώμη και στα ενδιάμεσα χυμό από ρόδι ή πορτοκάλι.
Εκτός από το ελαιόλαδο, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και σουσάμι. Φροντίστε να τα τρώτε σε σαλάτες και σε μικρές ποσότητες προσαρμοσμένες στις καύσεις σας, γιατί είναι μεν υγιεινά αλλά και παχυντικά.
Η περίοδος της νηστείας πρέπει να έχει και…τα γλυκά της. Γι’ αυτό την περίοδο της σαρακοστής τα ζαχαροπλαστεία φτιάχνουν γλυκά χρησιμοποιώντας υλικά που δεν περιλαμβάνουν ζωικές ουσίες. Να τα καταναλώνετε με μέτρο, γιατί συνήθως περιέχουν αρκετή ζάχαρη. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε την ζάχαρη τελείως, θα σας συμβούλευα να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά γλυκά με φυσικά γλυκαντικά όπως η stevia.
Αυτή τη σαρακοστή πειραματιστείτε με καινούργιες γεύσεις και δοκιμάστε φαγόπυρο και κινόα. Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, πολύ καλές πηγές σιδήρου και πρωτεΐνης και μας χορταίνουν με λίγες θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
Καλή Σαρακοστή!