Stress Relief: Βότανα που προσδίδουν καλύτερη διάθεση και τόνωση στον οργανισμό!

Έξυπνα Παιδιά: Καλύτερη Απόδοση στο Σχολείο με Σωστή Διατροφή!
27/01/2022
Τα Superfoods Που πρέπει να εντάξεις στην Διατροφή σου!
08/02/2022
Εμφάνιση όλων

Stress Relief: Βότανα που προσδίδουν καλύτερη διάθεση και τόνωση στον οργανισμό!

Η βοτανοθεραπεία είναι αρκετά διαδεδομένη ανά τον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όχι άδικα. Κάθε φυτό έχει διαφορετικές ιδιότητες και η φύση έχει φροντίσει να μας χαρίσει συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν σε συμπτώματα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Εδώ σας παραθέτουμε τα πιο διαδεδομένα και αυτά για τα οποία υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα τους.

1. Ginseng (PanaxGinseng)

i.Κορεάτικο Ginseng

Γνωστό σε όλους μας το ginseng χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση της κούρασης και ως αφροδισιακό. Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι βοηθά πολύ στην τόνωση ειδικά σε άτομα που γυμνάζονται εντατικά. Κάποιες μελέτες επίσης δείχνουν ότι βοηθά στην καλύτερη πνευματική απόδοση ακόμα και σε ασθενείς με Alzheimer. Το βρίσκετε σε συμπλήρωμα διατροφής και σε τσάι, ωστόσο θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας, όπως και με όλα τα βότανα, εάν παίρνετε φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα.

ii. Αμερικάνικο Ginseng

Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Επίσης, μειώνει το στρες, συμβάλλοντας στην τόνωση του οργανισμού αλλά και στην ενδυνάμωση του απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις. Τέλος έχει βρεθεί ότι τονώνει τη μνήμη και προωθεί την συγκέντρωση.

iii. Σιβηριανό Ginseng

Είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης , και την καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους. Δρα επίσης ως αντιφλεγμονώδες και ενάντια στην κατακράτηση νερού.

2. Εχινάκεια (EchinaceaPurpurea)

Θεωρείται η βασίλισσα του ανοσοποιητικού αφού συνδυασμένη συνήθως με την βιταμίνη C προλαμβάνει το κρυολόγημα. Ως βασική ουσία της εχινάκεια, θεωρείται η εχινακίνη , ένα γλυκοσίδιο, που ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος. Αυτές οι ιδιότητες οφείλονται στη σύνδεση κάποιων παραγόντων του βοτάνου με υποδοχείς που βρίσκονται στα Τ- λεμφοκύτταρα(λευκά αιμοσφαίρια), γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίηση τους. Υπάρχει διαθέσιμη σε τσάι, σε καραμέλες και σε συμπληρώματα διατροφής.

3. Ροδιόλα (Rodiola)

Πρόκειται για ένα προσαρμογόνο βότανο γιατί καταφέρνει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Έτσι μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα τόσο γνωστική διέγερση όσο και συναισθηματική ηρεμία. Σε όποιον λοιπόν υποφέρει από κόπωση θα βοηθήσει στην ενεργειακή αντοχή ενώ σε όποιον είναι ανήσυχος θα δράσει καταπραϋντικά. Η πιο καλά μελετημένη δράση της «χρυσής ρίζας» όπως την ονομάζουν είναι η αντικαταθλιπτική. Υπάρχει σε συμπλήρωμα διατροφής στα φαρμακεία.

4.Ασβαγκάντα (Ashwagandha)

Ακόμα ένα προσαρμογόνο βότανο με αντιφλεγμονώδεις αντιστρεσογόνες ιδιότητες. Βελτιώνει τις νοητικές μας ικανότητες αλλά και την προσαρμογή στο στρες. Κάποιοι βοτανολόγοι το ονομάζουν ‘‘το τέλειο αντίδοτο στον σύγχρονο τρόπο ζωής’’. Το βρίσκετε ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και σε μορφή σκόνης για να προσθέτετε στο smoothie σας.

*Εάν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παραπάνω βότανα.

Το άρθρο επιμελήθηκαν η Ειρήνη & Νάσια Πασχαλέρη!

Ειρήνη Πασχαλέρη 

Βιολόγος – Ειδική στην διατροφή (Bsc,Msc)
WellnessAntiaging Expert 
348557DE-39D3-420F-8C5B-5411DEB9A9F9.png eirinipaschaleri 

Eirini Paschaleri (https://www.facebook.com/Paschaleri ) 

Νάσια Πασχαλέρη 

Διαιτολόγος- Msc Γεροντολογίας 

D3FA28C8-FFE3-4C26-ADB9-B8FA33119517.png nasiapaschaleri 

Sitehttps://www.foodsherlocks.gr/ 

 

Πηγή: https://www.all4mama.gr/stress-relief-votana-poy-prosdidoyn-kalyteri-diathesi-kai-tonosi-ston-organismo/

Comments are closed.