Ποια είναι τελικά η «Καλύτερη Δίαιτα» ;

Κουλουράκια Ολικής Άλεσης με άρωμα πορτοκαλιού & stevia!
05/10/2020
Ταρτάκια βρώμης με stevia!
06/10/2020
Εμφάνιση όλων

Ποια είναι τελικά η «Καλύτερη Δίαιτα» ;

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα;
Διαλειμματική; Πρωτεϊνική ; Atkins; Κετογονική;

Τελικά ποια δίαιτα είναι η καλύτερη για να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να χάσει κιλά και να είναι υγιής; Η απάντηση είναι: εξαρτάται ποιος ρωτάει, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του King’s College London.
• Κάθε άνθρωπος μεταβολίζει διαφορετικά τις διατροφικές ομάδες ανάλογα με το DNA του, τον τρόπο ζωής του, το μικροβίωμα του εντέρου του. Έτσι, η προσέγγιση «αυτή η δίαιτα είναι καλή» δεν ισχύει για όλους. Π.χ. η κετογονική δίαιτα μπορεί για κάποιον να είναι καλή και για κάποιον άλλον με διαφορετικό ιατρικό ιστορικό να είναι επιζήμια για την υγεία του.

• Στην μεγάλη έρευνα του King’s College 1200 άνθρωποι ακολούθησαν την ίδια δίαιτα για 2 εβδομάδες τρώγοντας ακριβώς τα ίδια γεύματα και έχοντας κατά προσέγγιση την ίδια δραστηριότητα. Οι ερευνητές παρατήρησαν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα εξετάζοντας το σάκχαρο του αίματος, την ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια αλλά και την απώλεια βάρους σε κάθε άνθρωπο. Αυτό δείχνει ότι ο καθένας από εμάς διαχειρίζεται διαφορετικά την τροφή και άρα χρειάζεται «την δική του» διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα:

Π.χ. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να ωφελήσει κάποιον να χάσεις βάρος και να έχει ενέργεια ενώ σε κάποιον άλλον μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως κόπωση, κακή διάθεση, μειωμένη συγκέντρωση.

Η πρωτεϊνική δίαιτα ή Atkins μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας σε κάποιους ανθρώπους ενώ η κετογονική δίαιτα να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για ορισμένους ιατρικούς σκοπούς (π.χ. επιληψία), δεν συστήνεται όμως στον γενικό υγιή πληθυσμό.

Η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες όπως κόπωση, κακή διάθεση, μειωμένη συγκέντρωση. Όταν γίνεται μακροπρόθεσμα  πολλές φορές χάνεται μυϊκή μάζα και νερό.

Γενικά όλες αυτές οι δίαιτες δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε τα κιλά επανέρχονται σύντομα και έχουμε το λεγόμενο «yo-yo dieting” που είναι επιβλαβές για τον μεταβολισμό και τον οργανισμό μας.

Πως γίνεται μία δίαιτα όμως Sur Mesure ;

• Αρχικά μετράμε το βασικό μεταβολισμό κάθε ανθρώπου, δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο μεταβολίζει σε ηρεμία. Αυτό γίνεται με πολύ απλό τρόπο εισπνέοντας σε μία μάσκα για 10 λεπτά, στο μηχάνημα που μετράμε το βασικό μεταβολισμό.

• Σημαντικό είναι όμως να γνωρίζουμε την σύσταση σώματος που έχει ο καθένας. Δηλαδή, τί ποσοστό από τα κιλά που δείχνει η ζυγαριά είναι λίπος, τί κατακράτηση υγρών και τί μύες. Αυτά θα πρέπει να τα παρακολουθούμε και κατά την διάρκεια απώλεια βάρους.

• Οι εξετάσεις αίματος είναι απαραίτητες πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα σακχάρου, η λειτουργία του θυρεοειδούς, θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι σε έλλειψη όπως η βιταμίνη D, o σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που επηρεάζουν και τον μεταβολισμό.

• Εάν κάποιος έχει πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωματα τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν και βγάζουμε από την διατροφή τις ύποπτες τροφές. Για ένα διάστημα κάνουμε ,δηλαδή, το λεγόμενο Elimination Diet.

• Τέλος, το νέο Γονιδιακό Τεστ Διατροφής είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος για να δούμε πώς διαχειρίζεται ο οργανισμός σας τα διάφορα θρεπτικά συστατικά. Στηρίζεται στην επιστήμη της «Διατροφογενωμικής», έναν νέο επιστημονικό κλάδο που μελετάει την σχέση μεταξύ των γονιδίων, της διατροφής και της υγείας. Μέσα από το Γονιδιακό Τεστ Διατροφής μπορείτε να γνωρίσετε τις δικές σας προσωπικές ανάγκες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η εξατομικευμένη διατροφή προτείνεται ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος διαχείρισης βάρους και προστασίας της υγείας.

Καλέστε μας για να κλείσουμε ένα ραντεβού στα τηλέφωνα 2310251232-2310251233 ή στέλνοντας μας email : info@nutritionclinic.gr ! 

 

Για περισσότερες συμβουλές, διατροφικά tips & συνταγές:

Follow στο Instagram: @eirinipaschaleri @nasiapaschaleri 

Like us on Facebook: Eirini Paschaleri  

 

Comments are closed.