Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, μπείτε στην κουζίνα & φτιάξτε μαζί τους χριστουγεννιάτικα μπισκότα!
Υλικά:
250g αλεύρι βρώμης
100g αλεύρι ολικής
4 κ.σ.ελαιόλαδο
150g χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι)
200g αμύγδαλα ανάλατα & άψητα
120g μέλι ή σιρόπι αγαύης
3 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού από 3 μεγάλα πορτοκάλια
μια τσιμπιά αλάτι
Πως να τα φτιάξετε;
Αρχικά, βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους ζυγίζουμε ώστε να είναι 150g. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο ή γυάλινο μπολ το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλο, το αλάτι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα και τα τοποθετούμε σε ένα άλλο μπολ. Χτυπάμε τις vιφάδες βρώμης στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλεύρι και το τοποθετούμε στο μπολ με τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε και το αλεύρι. Tοποθετούμε τους χουρμάδες σε ένα μικρό κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό- περίπου 70g. Αφήνουμε να βράσουν και μόλις αρχίσει να εξατμίζεται το νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Λιώνουμε στο blender. Προσθέτουμε τους χουρμάδες στο μείγμα υγρών και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το μείγμα βρώμη- αλεύρι-αμύγδαλα σε αυτό των υγρών. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Στο τέλος θα πρέπει να βάλουμε και χέρια. Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, βάζουμε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει καλά ώστε να πλάθεται πολύ πιο εύκολα. Μετά τις 2-3 ώρες, στρώνουμε λαδόκολλα στις 2 λαμαρίνες του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 180 στον αέρα. Για ευκολία, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, ανοίγουμε με πλάστη στα 2 εκατοστά και κόβουμε με κουπάτ. Ο χρόνος ψησίματος είναι τα 12-15 λεπτά.