Ένα πεντανόστιμο κριθαρότο με μανιτάρια για να δοκιμάσετε!
Υλικά (για 4 άτομα) :
400g κριθαράκι μέτριο
100g αποξηραμένα μανιτάρια
10 λευκά μανιτάρια φρέσκα
500ml σπιτικός ζωμός κότας η νερό
3 δαφνόφυλλα
1 ½ κουτ γλυκού σκόνη μπαχάρι
60 ml ελαιόλαδο
Για την σάλτσα:
5 ολόκληρα μανιτάρια λευκά
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.γ. ντοματοπολτός
500ml νερό
2 κ.γ. θυμάρι ξερό , τριμμένο
2 κ.γ. βασιλικός ξερός , τριμμένος
70ml ελαιόλαδο
Αλάτι , φρεσκοκομμένο πιπέρι
Πως να το φτιάξετε;
Ρίχνουμε τα ξερά μανιτάρια σε ένα μπολ με 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 20 λεπτά . Τα στραγγίζουμε , σουρώνουμε το νερό από τυχών χώματα και το κρατάμε στην άκρη.
Παράλληλα σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς . Προσθέτουμε το σκόρδο , τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για αλλά 3 -4 λεπτά., ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το νερό , το θυμάρι, τον βασιλικό, αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το ζωμό μαζί με 200 ml νερό και το νερό από τα μανιτάρια , για περίπου 5 λεπτά , μέχρι να ζεσταθεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας για να διατηρείται ζεστός .Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια (φρέσκα και ξερά) για περίπου 5 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν και να εξατμίσουν τα υγρά τους .Ρίχνουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για αλλά 4 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα , μέχρι να λαδωθούν καλά .Ρίχνουμε τη σάλτσα ,το μπαχάρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε 1-2 δόσεις ζεστού ζωμού και μαγειρεύουμε , ανακατεύοντας συχνά μέχρι το υγρό να απορροφηθεί. Προσθέτουμε την επομένη δόση νερού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα .Κάθε φορά προσθέτουμε την επομένη δόση νερού όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί σχεδόν όλη από το κριθαράκια όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά , μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει .