Υλικά (για 6 άτομα):
-1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια
-1 φλιτζάνι πλιγούρι ( αναποφλοίωτο)
-2 κουταλιές μαιντανός ψιλοκομμένος
-1 φλιτζάνι κρεμμυδακι ψιλοκομμένο
-1 φλιτζανάκι άνηθος
-1 κουταλάκι δύοσμος
-3 κουταλιές ελαιόλαδο
-½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο light ανάλατο
-2 ασπράδια αυγών
-½ κουταλάκι κορν φλαουερ
-Χυμός από 2 λεμόνια
-Λίγο αλάτι, πιπέρι, λεμόνι
Πως να το φτιάξετε;
Ξύνετε ελαφρώς τα κολοκυθάκια, τα πλένετε και με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αφαιρείται το εσωτερικό τους. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και μόλις πάρουν μια βράση ρίχνετε το μισό λάδι, χωρίς να καεί. Προσθέτετε παραπάνω νερό και ρίχνετε το πλιγούρι πλυμένο, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και την εσωτερική γέμιση των κολοκυθιών που αφαιρέσαμε πολτοποιημένη. Τα αφήνετε να βράσουν ανακατεύοντας για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού.Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο προσθέτετε το άπαχο τυρί και τα ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα. Με τη γέμιση αυτή γεμίζετε τα κολοκυθάκια και τα βάζετε στη κατσαρόλα. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και νερό τόσο ώστε να καλυφτούν τα κολοκυθάκια, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρείται από την κατσαρόλα και ρίχνετε στο ζωμό τους το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά- σιγά το κορν φλάουερ, που προηγουμένως έχετε χτυπήσει καλά σε χωριστό σκεύος με λίγο νερό.
Ξύνετε ελαφρώς τα κολοκυθάκια, τα πλένετε και με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αφαιρείται το εσωτερικό τους. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και μόλις πάρουν μια βράση ρίχνετε το μισό λάδι, χωρίς να καεί. Προσθέτετε παραπάνω νερό και ρίχνετε το πλιγούρι πλυμένο, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και την εσωτερική γέμιση των κολοκυθιών που αφαιρέσαμε πολτοποιημένη. Τα αφήνετε να βράσουν ανακατεύοντας για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού.Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο προσθέτετε το άπαχο τυρί και τα ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα. Με τη γέμιση αυτή γεμίζετε τα κολοκυθάκια και τα βάζετε στη κατσαρόλα. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και νερό τόσο ώστε να καλυφτούν τα κολοκυθάκια, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρείται από την κατσαρόλα και ρίχνετε στο ζωμό τους το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά- σιγά το κορν φλάουερ, που προηγουμένως έχετε χτυπήσει καλά σε χωριστό σκεύος με λίγο νερό.