Ένα πεντανόστιμο κέικ πρωινού χωρίς ζάχαρη!
Υλικά:
- 2 φλ. αλεύρι ολικής
- 1 κ.γ. baking powder
- 1/2 φλ. stevia κρυσταλλική
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
- 1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
- 1 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο
- 3 κ.σ νερό
Για το μείγμα σοκολάτας:
- 3 κ.σ. κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
- 2 κ.σ. κοφτές stevia κρυσταλλική
- 1/4 φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας χωρίς ζάχαρη
Πως να την φτιάξετε:
Βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού. Σε μικρό μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ. Το κέικ πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder. Προσθέτουμε την stevia. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τη βανίλια, το λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο), το γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου) και το μουλιασμένο λιναρόσπορο. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ. Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μείγμα με γεύση βανίλια και το μείγμα με γεύση κακάο. Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μείγματα απαλά. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Πάντα ελέγχουμε με λάμα μαχαιριού αν ψήθηκε το κέικ. Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο. Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως
Καλή Απόλαυση!