Υλικά:
- 4 φλ. βρώμη
- 1 φλ. mix καρύδια πεκάν, αμύγδαλα φιλέ, φουντούκια ψημένα
- ½ φλ. κολοκυθόσπορους & ηλιόσπορους
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ φλ. λιωμένο ελαιόλαδο
- ½ φλ.ι σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
- 1 κ.γ. βανίλιας
- ⅔ φλ. αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα αν είναι μεγάλα (cranberries, σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα)
Πως να την φτιάξετε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, το αλάτι και την κανέλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το λάδι, το σιρόπι σφενδάμου ή/ το μέλι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη granola στο ταψί και χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο κουτάλι για να το απλώσουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 20-25 λεπτά. Η granola θα γίνει ακόμα πιο τραγανή καθώς κρυώνει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, (τουλάχιστον 45 λεπτά). Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και σπάμε τη γκρανόλα σε κομμάτια με τα χέρια μας. Αποθηκεύουμε τη γκρανόλα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για 1 έως 2 εβδομάδες.