Υλικά:
- 1 ¾ φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως ( + 1 κ.γ. αλεύρι ολικής για τα βατόμουρα)
- 1 κ.γ. baking powder
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- ⅓ φλ. λιωμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ φλ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 2 αυγά, κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. γιαούρτι 2%
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλ. βατόμουρα, φρέσκα
Πως να τo φτιάξετε:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφετε με λίγο λάδι τις 12 φόρμες για muffins και αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε 1 ¾ φλιτζάνι από το αλεύρι με το baking powder, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Τα ανακατεύετε όλα μαζί με ένα σύρμα. Σε ένα άλλο μέτριο μπολ ανακατεύετε το λάδι και το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τα αυγά και χτυπάτε καλά, μετά προσθέτετε το γιαούρτι και τη βανίλια. Ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίξτε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατέψτε με ένα μεγάλο κουτάλι, μέχρι να ενωθούν. Σε ένα μικρό μπολ, ρίξτε τα βατόμουρα με το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι (αυτό βοηθάει στο να μην βυθιστούν τα βατόμουρα στον πάτο) και προσθέστε τα στο μείγμα σας. Το μείγμα θα πρέπει να είναι πηχτό. Μοιράστε το ομοιόμορφα ανάμεσα στις 12 φόρμες Muffins.
Ψήστε τα muffins για 15 έως 20λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω και μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει σε ένα muffin να βγαίνει καθαρή. Τοποθετήστε τη φόρμα για muffin σε μια σχάρα για να κρυώσει, και είναι έτοιμα!